İsveç de durur mu, yapıştırmış cevabı!

Norveçin çöpünden sonra İsveçin de orospusu bitti!!

 İsveçliler dahiyane bir biçimde fuhuşu bitirmişler, daha önce neden kimsenin aklına gelmemiş? Hıyarca bir çözüm olduğu için olabilir mi? Fuhuşta satanı değil, alanı kriminalize ederek bir anda olayı sıfıra indirmişler. Evet dahiyane. Çünkü bütün fahişeler yemin içip işi bırakmış, evlere gündeliğe gitmeye başlamışlar. Çünkü hiçbiri de komşu ülkelere gidip mesleğe devam etmemiş. Organizasyonlar da tövbe etmiş, kurutemizleme işine girmişle. Yeraltına inmemişler, yahut komşu ülkelere geçmemişler. Karılara giden erkekler de, "eh.. neyse artık ben de evde oturayım da maçı seyredeyim..." demişler.

Fuhuşu savunmaya, güzellemeye çalışmıyorum. Fakat herhangi bir kriminalizasyonun çözebileceği bir durum değil bu. Avrupa gibi, mesafelerin yakın, gelir seviyesinin yüksek olduğu bir yerde, orda mevcut değilse, hemen haftasonu yan ülkeye geçilir, fuhuş yapılıp pazar günü akşam yemeğine yetişilir. Daha da iyisi, ortalama isveçlinin aylık gelirinin yarısı bile etmeyen fiyatlarla Taylanda 3 haftalık fuhuş gezileri düzenlenir. 

 Fuhuşun ilk sebebi bu toplumun cinsel dengesiz yapılanışı, ikincisi emeğin satılığa çıkmış olması. Olayın aldığı şekli, oynanması gereken oyunları çözemediğinden, hayatında para ödemeden cinsel deneyim yaşama ihtimali olmayan erkekler var. Gece kulübü, içki ısmarlama, mayolu modeller(kadın ve erkek) son model arabalar, ilişki, 14 şubat, evlilik vaatleri falan filan arasında herşey öyle maddi-manevi-fiziksel biçimde birbirinin içine geçmiş ki, bir erkeğin bir kadına karşı duyduğu cinsel yönelimi tatmin edebilmesi için hiçbir alakası olmayan bir ton hendek atlaması gerekiyor. Pek çoğu da daha ilk hendekte takılıp kalıyor. Buna yönelik bir çözüm aramadan, cinselliği genel olarak bir alışveriş olmaktan çıkarmadan fuhuşa son veremezsiniz. Öyle aklında bi ampul yanıp da evreka diyerekten akşamdan sabaha basit bir çözümü yok.

Avrupa gibi seyahatin sınırlarla ve maddi engellerle kısıtlanmadığı bir yerde fuhuşu yan ülkeye aktarırsınız. Bu durumun farklı olduğu bir üçüncü dünya ülkesinde ise daha derine, yeraltına itersiniz. Kadınlar daha kötü baskı altına alınır, risk arttıkça fiyatlar artar, sülükler daha çok para kazanır. Kullanıcıyı kriminalize ederek uyuşturucuya hiçbir çözüm getiremediğiniz gibi, fuhuşta da son kullanıcıyı kriminalize etmek ancak görünüşü kurtaracak bir çözümdür. Avrupada pisliğin çözümü kolonizasyon döneminden beri aynıdır. Çöpünü yan ülkenin altına süpürürsün, kendi ülken temiz kalır. Komşunun kızına tecavüz edersin, senin bacın namuslu kalır.

 Durumun acı ve berbat olduğu açık. Fakat İsveçte fahişe kalmadı demek, İsveçliler fahişelere gitmiyor demek değil. Zaten makalede de söylediği gibi komşu ülke Finlandiyaya her yıl 15,000 yabancı kız-kadın yasadışı olarak fahişelik yapmak üzere sokuluyor. İnanılmaz bir rakam... Afedersin bunların hepsini Finliler mi şeyediyor?

Burada bir suçluyu parmakla gösterip işin içinden polisle sıyrılmak mümkün değil. Bu rezil cinsel ayrımın yaratılıp korunmasında dinlerden, Holywoodun romantik komedilerine kadar herkesin payı, sorumluluğu var. Psikologlar bilirler, bir yönelim varsa, bunu yasaklayıp bastırmak, ancak daha sonra daha beter patlamasına yol açar. 15.000 yabancı kadın de bölge insanında oldukça yüklü bir yönelim olduğunu gösteriyor. Bu açlık da ne kadar yasaklanırsa yasaklansın, gereğinde Taylanda kadar gidip doyurulur.

Birisinin para karşılığı emeğini (zamanını ve vücudunu ve aklını) satması normal, kabul edilmiş bir durum ise, buradan seks işçiliğinin doğması zorunlu bir sonuç. Fuhuş servislerini satanlar da, satın alanlar da suçlu değil, toplumumuz hasta. Bu yüzden, fahişelerin kriminalizasyonu illa ki bitmeli bunu tartışmıyorum bile, fakat bu tarz görüntüyü kurtaran çözümleri de iki kere düşünmek gerekir. 

Uyuşturucu ender ülkeler dışında illegal. Yine de bütün ulusal uluslararası polis güçlerinin yıllardır süregelen operasyonları vesairesi, bütün dünyada inanılmaz yaygın kullanıcı kitleleri olması ve birtakım kabadayıların bundan inanılmaz paralar kazanıyor olmaları gerçeğini değiştirmiyor. Bu insanların okul önlerinde bedava uyuşturucu dağıtmadıklarını biliyoruz. Coca cola gibi bir reklam-tanıtım ağına da sahip değiller, hem satıcı hem de alıcı kriminalize edilmiş durumda ama her öldürülen Escobar'ın yerine bir yenisi geliyor. Aslında fuhuş ve uyuşturucu hikayelerinde sebep çok farklı değil, insanların hayatında herhangi bir tatmin ve anlamlılık yok. Artık ne bulursa onunla dolduracak.

Comments